Het gedrag bij brand van bouwproducten wordt uitgedrukt aan de hand van minimale prestaties die de bouwproducten gedurende een bepaalde tijd moeten verzekeren.
Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om:
Het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 bevat voorschriften waarbij aangegeven wordt welke prestaties of klassen er van de bouwproducten minstens verwacht worden. Behoudens enkele speciale gevallen, die verder in deze tekst toegelicht worden, wordt voor het definiëren van deze prestaties beroep gedaan op de Europese klassen die zijn vastgelegd in het kader van de bouwproductenverordening (Europese Verordening (EU) nr. 305/2011 voor het verhandelen van bouwproducten).
De Europese klassen zijn een onderdeel van de harmonisatie die noodzakelijk is om een eengemaakte markt voor bouwproducten in Europa te realiseren. De eengemaakte markt zorgt ervoor dat bouwproducten die in een Lidstaat op de markt worden gebracht en daartoe getest zijn in de andere Lidstaten op de markt kunnen gebruikt worden zonder bijkomende testen.
Daartoe hebben de Lidstaten in hun nationale wetgevingen de klassering voor de prestaties van bouwproducten beter op elkaar afgestemd.
We hebben echter gemerkt dat er nog heel wat vragen en onduidelijkheden zijn over de manier waarop er met deze nieuwe klasseringen dient omgegaan te worden. Bouwheren, architecten en brandweer weten niet altijd of de voorgestelde producten nu wel of niet voldoen aan de voorschriften. In brochures van bouwproducten en op de website van producenten van bouwproducten worden immers soms termen of klassen gebruikt die niet overal hetzelfde willen zeggen.
In deze tekst willen we meer toelichting verschaffen bij verschillende manieren die in het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 voorzien zijn om aan te tonen dat een bouwproduct aan de voorschriften voldoen.
Weerstand tegen brand is het vermogen van een element van een bouwwerk om, gedurende een bepaalde termijn, het vereiste draagvermogen, de vereiste vlamdichtheid en/of de vereiste thermische isolatie aan te houden zoals gespecifieerd in een gestandaardiseerde brandweerstandsproef.
De Basisnormen voor de Preventie van Brand en Ontploffing (Koninklijk Besluit van 07/07/1994 gewijzigd door het Koninklijk Besluit van 12/07/2012), maar eveneens andere wettelijke teksten schrijven voor welk gedrag bij brand een bouwelement moet vertonen in functie van de kenmerken van het gebouw (hoogte, gebruikstype). Dit brandgedrag is gekwantificeerd door een Europees classificatiesysteem (of een Belgisch voor enkele specifieke gevallen die hierna verder behandeld worden).
Het doel van onderhavig document is niet enkel om een overzicht te bieden van de documenten die volgens de Belgische wetgeving gebruikt kunnen worden om de brandweerstandsclassificatie van bouwelementen aan te tonen, maar ook om een aantal aandachtspunten op te lijsten voor bepaalde informatie die zeker opgenomen moet zijn in deze documenten.
Voor de meest gangbare elementen grijpt de Belgische regelgeving terug naar de classificaties die als volgt uitgedrukt worden (waarbij de periode t uitgedrukt wordt in minuten):
Deze classificaties worden toegekend op basis van de Europese normen EN 13501-2, EN 13501-3 en EN 50200. De Europese classificatienormen definiëren nog veel andere classificaties die momenteel niet gebruikt worden in de Basisnormen, wat mogelijks kan leiden tot verwarring. Men kan bij wijze van voorbeeld het geval van deuren met classificatie EI2 t aanhalen waarbij het brandgedrag beduidend slechter is dan het brandgedrag van deuren geclassificeerd EI1 t.
Het Koninklijk Besluit van 13/06/2007 (tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 07/07/1994) schrijft voor dat de prestatie inzake weerstand tegen brand van een bouwelement aangetoond wordt door de hierna genoemde documenten. De tekst in vet en cursief is tekst overgenomen uit het KB van 13/06/2007.
De brandweerstand van een bouwelement kan aangetoond worden:
Dat classificatierapport is gebaseerd op één van de volgende evaluatieprocedures:
Het toepassingsdomein en de uitvoeringsinstructies in de informatiegegevens bij bovengenoemde documenten moeten geverifieerd worden. Deze informatiegegevens moeten beschikbaar zijn in de officiële taal/talen van het land waar het bouwproduct op de markt gebracht wordt. Voor België is dit Frans, Nederlands en Duits.
In geval van twijfel over de geldigheid van de voorgelegde documenten of over hun conformiteit met de Belgische wetgeving kan u steeds ISIB vzw contacteren om hun advies te vragen.
ISIB Gent - Ottergemsesteenweg-Zuid 711 - B-9000 Gent - T + 32 (0)9 240 10 80 - F +32 (0)9 240 10 85 - www.isibfire.be -
ISIB Luik - Rue Belvaux 87 - B-4030 Liège - T + 32 (0)4 340 42 70 - F +32 (0)4 340 42 79 - www.isibfire.be -