Fire Safety Engineering

Indien een gebouw niet kan voldoen aan de wettelijke eisen omwille van zijn eigenschappen (constructie, gebruikte materialen, …) kan beroep gedaan worden op Fire Safety Engineering om na te gaan of een gelijkwaardige graad van bescherming kan bekomen worden. Fire Safety Engineering maakt gebruik van Computional Fluid Dynamics (CFD) programma’s om o.a. het brandverloop en de rookverspreiding te onderzoeken. Door middel van simulaties worden realistische brandscenario’s getoetst aan de eigenschappen kenmerkend voor het gebouw.

De afdeling Fire Safety Engineering kan dus o.a. gecontacteerd worden in onderstaande gevallen :

  • Evaluatie van de stabiliteit van de draagconstructie in geval van brand en garantie van de veiligheid van het publiek. Bij deze beoordeling wordt rekening gehouden met zowel de passieve brandbeveiliging (brandweerstand van het bouwelement en reactie bij brand van het bouwproduct) als de (eventueel aanwezige) actieve brandbeveiliging (detectie, automatische blussing en rookafvoer).
  • Voorbereiden van een dossier dat dient voorgelegd te worden aan de Commissie voor Gelijkwaardigheid en Afwijking van de FOD Binnenlandse Zaken om een afwijking van de prescriptieve wetgeving te bekomen.
  • Als onafhankelijke derde partij voor de Peer review van Performance Based Design verslagen.

Bovenstaande gevallen zijn slechts een beperkte weergave van de rol van Fire Safety Engineering in het hele bouwproces. Elk gebouw heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en kan aldus een andere aanpak vereisen. U kan ons dus best contacteren voor een individuele aanpak van de bouwconstructie.

ISIB is eveneens lid van Firepronet vzw, de vereniging van alumni en studenten Fire Safety Engineering van de Universiteit Gent.


ISIB Gent - Ottergemsesteenweg-Zuid 711 - B-9000 Gent - T + 32 (0)9 240 10 80 - F +32 (0)9 240 10 85 - www.isibfire.be - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
ISIB Luik - Rue Belvaux 87 - B-4030 Liège - T + 32 (0)4 340 42 70 - F +32 (0)4 340 42 79 - www.isibfire.be - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.


© All rights reserved | ISIB vzw